Jaka jest rola wątroby w procesie trawienia?

Wątroba jest największym gruczołem naszego organizmu - jej masa może dochodzić do 2 kg.

Jedną z jej funkcji jest wytwarzanie żółci, która gromadzi się w pęcherzyku żółciowym, z którego wydzielana jest do wnętrza przewodu pokarmowego.

Pożywienie przechodząc przez przewód pokarmowy zostaje rozłożone na proste składniki, które mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu i dotrzeć do wszystkich komórek organizmu.

Główne miejsce trawienia i wchłaniania substancji odżywczych to jelito cienkie. Dociera tu żółć, produkowana przez wątrobę oraz wydzielane są enzymy trawienne trzustki i sok jelitowy.

Żółć zawiera kwasy żółciowe i ich sole, które dzięki właściwościom podobnych do detergentów, emulgują (rozbijają na mniejsze cząstki) substancje tłuszczowe umożliwiając ich trawienie.

Żółć wpływa także na wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy: A, D, E, K) oraz warunkuje prawidłową czynność jelit.

Normalnie w wątrobie powstaje 250-1100 ml żółci na dobę.

Zaburzenia czynności wątroby

Wiele czynników może mieć negatywny wpływ na pełnione przez wątrobę funkcje – zaliczamy do nich alkohol, leki, toksyny, infekcje a także nieprawidłową dietę. Nieprawidłowa praca wątroby może natomiast prowadzić do uczucia dyskomfortu, wzdęć, bólu brzucha czy zaburzeń trawienia odczuwalnych szczególnie po spożyciu pokarmów bogatych w tłuszcze. Z tego powodu pacjenci z dolegliwościami wątrobowymi powinni stosować tzw. dietę wątrobową, czyli dietę lekkostrawną z ograniczeniem ilości spożywanego tłuszczu, a także wyeliminować alkohol.

Najczęstsze dolegliwości

Niestrawność, inaczej nazywana dyspepsją objawia się między innymi uczuciem pełności po posiłku, wczesnym uczuciem sytości czy bólem brzucha. Częstość występowania dyspepsji waha się w zależności od badanej populacji pomiędzy 10-40%. Przewlekłe lub nawracające objawy niestrawności miewa rocznie nawet 20—30% społeczeństwa.

Wzdęcie to objaw związany z obecnością nadmiernej ilości gazów w jelitach. Dla pacjentów wiąże się zazwyczaj z uczuciem ciężkości, dyskomfortu i wrażeniem pełności brzucha. Naukowcy wykazali, że wzdęcia znacząco wpływają na jakość życia osób, których dotyczą. W Polsce problem ten dotyka ponad 30% populacji.

Źródła:

1.Pietrzak A., Dieta w chorobach wątroby – co wolno jeść, a czego unikać w diecie wątrobowej? http://wylecz.to/pl/zdrowy-styl-zycia/diety/dieta-w-chorobach-watroby-co-wolno-jesc-a-czego-unikac-w-diecie-watrobowej.html dostęp 01.08.2017

2. ЧубіркоКІ. The diagnostics and clinicalpattern of nonalcoholicfattyliverdisease in patients with pre-diabetes and type 2 diabetes and obesity. Wiad. Lek.2017;70(2):208-212. (abstrakt)

3. Wieczorek-Chełmińska Z., Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009

4. Froutan Y. et al. Gallstone disease founded by ultrasonography in functional dyspepsia: prevalence and associated factors. Int J ClinExp Med. 2015; 8(7): 11283–11288.

5.Gajewski P., Szczeklik A. Interna Szczeklika 2016 Podręcznik chorób wewnętrznych 2016, Medycyna Praktyczna Kraków 2016, wyd.7

6. Marlicz K., Dyspepsja https://gastrologia.mp.pl/choroby/zoladek/50640,dyspepsja dostęp 31.07.2017

7. Słomka M., Małecka-Panas E., Wzdęcia i odbijania Flatulence and eructation Klinika Gastroenterologii, Pediatr. Med. Rodz. Vol 7 Numer 1, p. 30-34

8. Ziółkowski B.A. i wsp.,Prevalence of abdominalsymptoms in the PolishPopulation,Przegląd Gastroenterologiczny 2012; 7 (1): 20–25

9. Juszczyk J., Wątroba – budowa i funkcje, https://gastrologia.mp.pl/choroby/watroba/50948,watroba-budowa-i-funkcje dostęp 31.07.2017

10. Iwańczak B., Pytrus T. Budowa i funkcje pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych https://gastrologia.mp.pl/choroby/pecherzyk/50807,budowa-i-funkcje-pecherzyka-zolciowego-oraz-drog-zolciowych dostęp 31.07.2017

Szedlak-Vadocz V. Enzymy wspomagające trawienie, Nutrition and health, , ROCZNIK 9, NR 4 (35), wrzesień 2016